Претседателот на Бугарија, Румен Радев, соопшти дека Камелија Нејкова ќе биде на чело на Централната изборна комисија. Нејкова е избрана по консултациите што се случија откако беше повлечена единствената кандидатура за претседател на комисијата, на адвокатот Красимир Ципов, предложен од партијата ГЕРБ. Втората политичка сила во Бугарија Има такви луѓе, ја предложи Камелија Нејкова да претседава со ЦИК, по што Радев најави дека таа ќе биде новиот раководител на Комисијата.
Вонредните консултации кај претседателот на Бугарија се случија поради неизвесноста кој ќе раководи со ЦИК пред предвремените парламентарни избори во земјата.
Лидерот на ГЕРБ и премиер во оставка Бојко Борисов виде стапица во номинацијата на нивниот претставник Красимир Ципов, откако ниту една од другите пет партии и коалиции од 45-то Национално собрание не номинираше кандидати за функцијата шеф на ЦИК.
По консултациите со партиите, започнаа сослушувањата на кандидатите за членови и раководството на ЦИК во зградата на претседателството во Софија.