Парламентарец осуден за рекет

68

Бугарија

Бугарскиот окружен суд го осуди заменик-претседателот на парламентот и шеф на мала опозициска партија на четири години затвор за изнуда пари од сопственик на пица-ресторан. Веселин Марешки (53) е на чело на популистичката партија Волја, која има врски со паневропската крајно десничарска партија Идентитет и демократија. Марешки, кој беше прогласен за виновен за изнуда на пари од бизнисменот, ги негираше сите обвинувања и рече дека неговите адвокати ќе поднесат жалба во законскиот рок.

Врховниот суд мора да ја потврди одлуката на Апелацискиот суд во Варна. Марешки е сопственик на еден од најголемите синџири аптеки во Бугарија и има мрежа на бензински пумпи. Тој тврди дека судењето е основано од правните органи за да се демонстрира „успешната борба против олигарсите и корупцијата“ во Бугарија. Бугарија редовно е критикувана од Брисел за неуспех во справувањето со широко распространетата корупција и за неизрекување пресуди за корумпираните високи функционери.