На изборите во Хрватска гласале 107.000 гласачи помалку од 2016 година

74

До попладне, околу 107.000 помалку гласачи излегоа на гласање за хрватскиот парламент отколку во 2016 година, покажуваат податоците на Државната изборна комисија (ДИК).

Еден милион и 150.000 гласачи (34,04 проценти) гласале до 16.30 часот, за разлика од пред четири години кога гласале 37,2 проценти. Во однос на бројот на избирачи, сè уште води 1-та изборна единица во Загреб, во која гласаа 37,67 проценти, додека 5-та, славонска изборна единица (30,88 проценти) сè уште има најлош одѕив.

Без оглед на одѕивот, дијаспората, т.е. хрватските гласачи без престој во Хрватска низ целиот свет, избираат само тројца од 151 пратеник.

Потпретседателот на ДИК, Дамир Контрец, вели дека ДИК досега немала сериозни забелешки или приговори од теренот за спроведување на изборите.

– Верувам дека ќе остане така до крајот на денот на изборите – рече тој за Хрватското радио и потврди дека проблемите со недоволниот број на гласачки ливчиња на Брач и Водице биле успешно решени.

ДИК нема информации дека на некој од заразените со коронавирус (околу 50) или гласачи во самоизолација (околу 500 регистрирани) биле одбиени да гласаат.

Потпретседателот на ДИК изрази задоволство што сите учесници во изборниот процес се придржуваат кон пропишаните мерки за заштита од коронавирус.