Макрон: Србија има свое место во Европа

77

Францускиот претседател Емануел Макрон денеска изјави дека Србија има свое место во Европа, но го повтори ставот дека Европската Унија треба да се реформира за да ја прими Србија.

– Србија е на тој пат и јас секогаш ќе бидам покрај вас за да работиме на приближување и развивање на дијалогот – рече Макрон на заедничката прес-конференција со српскиот претседател Александар Вучиќ.

Тој истакна дека паралелно со тоа, ЕУ треба да се реформира за да биде подготвена да ја прими Србија.

– Србија го покажа својот ангажман и патот по кој сака да оди, како и подготвеност да се преземат храбри реформи, а ЕУ има свои барања – рече Макрон.