Декларацијата усвоена од лидерите на процесот Брдо-Бриони на самитот, укажува на важноста од брзото проширување на ЕУ за целиот регион на Западен Балкан, а не за одделни земји.

Лидерите на Словенија, Хрватска, Албанија, Црна Гора, Косово, Македонија, Србија и Босна и Херцеговина присуствуваа на состанокот по повод 10-годишнината од иницијативата.

Заедничката изјава го поздравува усвојувањето на Економскиот и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан од октомври 2020 година, како и фактот дека, како што се наведува, е придружен со значителни финансиски средства.

Документот нагласува дека, како составен дел на Европа, Западен Балкан има права и обврски да го следи развојот на земјите-членки на ЕУ што е можно повеќе, со олеснет пристап до Унијата.

Лидерите на процесот Брдо-Бриони истакнаа дека се посветени на заедничката стратешка визија за Европа и ја истакнаа нивната посветеност на мирот и стабилноста, вклучително и добрососедските односи.

– Западен Балкан е дел од Европа и обединувањето на Европа не е целосно без Западен Балкан. Со членството во ЕУ, границите меѓу земјите-членки стануваат помалку важни, што создава поширок простор за соживот и плуралност на националните интереси.

Ја повикуваме ЕУ да го забрза процесот на пристапување многу брзо и да го вклучи целиот Западен Балкан во Унијата, имајќи го предвид напредокот што го направи секоја земја – порачаа политичките лидери.

Тие изразија јасен став за отворање на пристапните преговори со Албанија и Македонија, без натамошно одложување.

Во однос на предизвиците на пандемијата ковид-19 и нејзините економски и социјални последици, тие ја истакнаа потребата да се искористи закрепнувањето како можност за зелена и дигитална транзиција што ќе доведе до одржлив развој и ќе им понуди можности на помладите генерации.