Бугарија има највисоко ниво на криминал, насилство или вандализам во цела Европска Унија, покажа најновото истражување на Евростат, според кое, 20,2 отсто од бугарските граѓани пријавуваат криминал, насилство или вандализам во регионите во кои живеат. Најниското ниво на криминал и вандализам во ЕУ е регистрирано во Хрватска – 2,7 отсто.
Во 2019 година, генерално, 11 отсто од населението на 27-те земји-членки на ЕУ пријавија дека се соочуваат со некаков проблем со криминал, насилство или вандализам во нивната локална заедница. Ова учество секоја година постојано се намалува, од највисокиот раст во 2013 година кога беа измерени 14,1 отсто.
Материјалниот статус на граѓаните влијае на бројот на пријави за криминал, односно 13,4 отсто од луѓето изложени на ризик од сиромаштија во ЕУ пријавуваат криминал, насилство или вандализам во нивните области, во споредба со 10,6 отсто меѓу оние што не се изложени на ризик од сиромаштија.
Наспроти нив, освен „најбезбедната“ Хрватска, на дното од листата се наоѓаат Литванија со 3,2 отсто и Полска со 4,4 отсто.