Косовското Собрание усвои резолуција на штета на либерализацијата

57

Косовското Собрание во средата донесе резолуција со која се бара отстранување на контролите од граничните премини со Албанија. Меѓутоа, според познавачите на евро-интеграциите, оваа резолуција е во спротивност со препораките на на Европската комисија за двојни гранични контроли, дадена во 2015-та во рамките на процесот за визна либерализација.

Весникот „Зери“, објави денеска дека токму во времето кога земјата е се поблиску до одлуката за укинување на визите, Собранието на Косово усвојува резолуција која е спротивна на препораките на експертите од Европската унија.

Сепак, тврдат експертите, и оваа, како и резолуцијата за укинување на роамингот со Албанија, усвоена истиот ден, ќе ја доживее судбината на поранешните резолуции на Собранието, односно – нема да се примени.