И книгите настрадаа во борбата против Ѓулен

83

Турската влада нареди спалување на 300 илјади книги, за кои тврди дека се поврзани со Фетулах Ѓулен, муслиманскиот свештеник обвинет за државниот удар во 2016 година. Ова е дел од зголемениот притисок врз медиумите и издавачите во земјата, пренесува „Гардијан“.

Книгите се повлечени од училиштата и библиотеките. Фотографии од горењето беа објавени на интернет-порталот „Кронос27“. Проблематични се и иницијалите на Ѓулен, кои се тргнати од задача во учебниците по математика, па дури и името на американската сојузна држава Пенсилванија во која тој престојува.

Според ПЕН Интернешнал, 200 медиуми и издавачки организации беа затворени, 80 писатели беа подложени на прогон, а 5.822 академици беа отпуштени, по неуспешниот пуч.