Инаугурацијата на Зоран Милановиќ ќе се одржи во февруари

64

Петгодишниот мандат на петтиот хрватски претседател, Зоран Милановиќ, ќе почне по официјалната инаугурација во февруари.

Актуелната претседателка, Колинда Грабар-Китаровиќ, даде заклетва на 15 февруари 2015 година, а со тој датум 2020 година нејзиниот мандат официјално ќе заврши.

Новоизбраниот претседател, кој во меѓувреме ќе мора да даде оставка од членството во СДП, ја презема функцијата, според Законот, на последниот ден од мандатот на претседателот чиј мандат истекува.

Самата инаугуративна церемонија традиционално се одржува од 1992 година на плоштадот Свети Марко во Загреб.

Колинда Грабар-Китаровиќ положи заклетва три дена порано, односно не го сторила тоа на денот кога официјално заврши мандатот на тогашниот претседател Иво Јосиповиќ, затоа што тој 18 февруари во Вашингтон се одржуваше голем собир на НАТО, што би спречило многу државници да присуствуваат на инаугурацијата.