Ердоган со порака до големите сили

831

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган се спротивстави на мешањето на САД, Русија и Франција во судирите околу Нагорно-Карабах.

Тоа следи откако трите земји ги повикаа Ерменија и Азербејџан на продолжување на преговорите.

– Со оглед на тоа дека САД, Русија и Франција го занемаруваа овој проблем речиси 30 години, не е прифатливо да учествуваат во напорите да се постигне прекин на огнот – рекол Ердоган.

Тој нагласил дека трајно примирје може да се постигне само ако „ерменските окупатори“ се повлечат од Нагорно-Карабах.

Претседателите на САД, Русија и Франција ги повикаа денеска Ерменија и Азербејџан да ги продолжат без предуслови преговорите за судирите во регионот Нагорно Карабах.