Дрецун: Вучиќ во Косово веројатно ќе понуди рамка за решавање на косовското прашање

92

Претседателот на Одборот на Собранието на Србија за Косово Милован Дрецун, оцени дека претседателот на Србија Александар Вучиќ во посетата на Косово на 8 и 9 септември ќе каже како се одвива дијалогот со Албанците и ќе понуди рамки за решение на косовското прашање.

– Веројатно ќе понуди рамка за решение како тој гледа на тоа, и треба да се сослуша мислењето на претставниците на српскиот народ кои ќе бидат таму, да се отвори дискусија за да знае како треба понатаму да се работи – изјави Дрецун за РТС.

Тој нагласи дека во Вашингтон постои иницијатива за постигнување договор меѓу Белргад и Приштина што е голем пресврт кој може Србија да го искористи.

– Ако овојпат не ја сфатиме историската шанса и не го сфатиме значење за постигнување договор со Албанците, ќе направиме историска грешка што ќе се одрази на иднината на српскиот народ и ќе нė воведе во нови страдања – изјави Дрецун.

Тој додаде дека нема дилеми дека меѓу Албанците постојат несогласувања како да се продолжат преговорите. Дрецун смета дека во преговорите Белград – Приштина клучна улога ќе имаат САД