Демонстрантите во Софија блокираа влез на владина агенција

56

На 43-от ден од антивладини протести, демонстрантите во Софија околу еден час го блокираа влезот во зградата на Комисијата за борба против корупцијата и незаконски стекнатиот имот.

Демонстрантите, преведени од активистот Георги Георгиев, сакаа средба со директорот на Комисијата, Сотир Цацаров, и побараа негова оставка.

Тие го блокираа влезот во зградата околу еден час и го напуштија околу 9:30 часот, кога се упатија кон шаторите поставени на Орловиот мост. За време на блокадата на зградата, немаше конфликт меѓу демонстрантите и полицијата.

Комисијата за борба против корупцијата и незаконски стекнатиот имот соопшти дека блокадата на зградата е спротивна на законот и дека Цацаров одбил да се сретне со Георгиев.

– Причината за тоа не е само фактот дека блокадата беше нелегална, туку и фотографија достапна на интернет, на која активистот е во друштво на Цветан Виселов, сопственик на пропадната банка, кој е во бегство од полицијата уште од 2016 година – тврди Комисијата.