Германските полицајци и цариници денеска спроведоа десетици рации ширум земјата со цел да ја потиснат наводната трговија со привремени работници кои доаѓаат од земји надвор од Европската унија, вклучително и балканските земји.

Федералната полиција во Берлин на Твитер објави дека рациите започнале во 7 часот, а полицијата претресувала куќи и фирми, фокусирајќи се на главниот град на Германија и покраината Бранденбург, но и во Бремен и Долна Саксонија, пренесува АП.

Околу 1.000 полицајци се вклучени во рациите и истрагата против 20 лица осомничени за вмешаност во наводното фалсификување на документи за државјанство на ЕУ и сместување работници во големи логистички компании.

Полицијата спроведе неколку налози за апсење и заплени имот вреден неколку милиони евра, но повеќе детали не беа соопштени. Имињата на осомничените и компаниите исто така не беа објавени во согласност со германските правила за приватност.

Осомничените, наводно, управувале со мрежа на агенции за привремени вработувања на Балканот и Германија, вклучително и фиктивни компании. Преку овие компании, осомничените тогаш наводно претставувале работници од земји кои не се членки на ЕУ како граѓани на ЕУ, користејќи фалсификувани лични документи и ги ставале во големи германски логистички компании.

Осомничените ги задржале парите што овие фирми во тоа време ги плаќале како плати на привремените работници.