Фото: Маја Јаневска-Илиева

Европскиот комесар за проширување Оливер Вархеј изјави дека граѓаните на Западен Балкан би можеле да ја предизвикаат следната мигрантска криза.

– Мора да ги исполниме ветувањата за Западен Балкан. За мене, тоа е една од најважните лекции за ситуацијата во Авганистан. Ајде да замислиме што ќе се случи ако процесот на пристапување на нашите партнери од Западен Балкан се протега уште подалеку и – од некоја геополитичка причина – она ​​што го ветивме не се случи на крајот – рече Вархеј.

Тој додаде дека географски, Западен Балкан е многу поблиску до Европа отколку Авганистан, што значи дека интеграцијата на тој регион мора да биде европски приоритет.

Во врска со пристапувањето на Албанија и Македонија, Вархеј рече дека двете земји ги исполнуваат сите критериуми за почеток на пристапните преговори.

Што се однесува до Србија, Вархеј рече дека зависи од земјите -членки на ЕУ дали речиси сите поглавја за пристапување ќе бидат отворени пред крајот на годината.

Говорејќи за Самитот ЕУ-Западен Балкан, закажан за октомври, комесарот рече дека со нетрпение очекува да види кои делови од европските економски развојни планови на регионот може да се спроведат.

– Целта е да се поддржи долгорочна стабилност и мир во регионот – додаде тој.

Во интервју за унгарски медиум, тој исто така повика на нов вид на партнерство помеѓу ЕУ и Турција, како во економската соработка, така и во врска со заедничкото решавање на мигрантското прашање.

Говорејќи за ситуацијата во Авганистан и напорите да се спречи нов бран мигранти, Вархеј посочи дека клучната разлика од ситуацијата во 2015 година е што не е предоцна да се спречи кризата.

– Но, тоа бара од нас да ги преземеме вистинските чекори, да ги научиме лекциите од 2015 година и да се концентрираме на превенцијата – рече еврокомесарот за проширување.