Анкета: Нова демократија со предност пред Сириза

101

Главната опозициска партија во Грција има осум проценти предност пред владејачката левичарска партија, покажа најново истражување на јавното мислење објавено во „Весникот на уредниците“.

Истражувањето, спроведено од „ПроРата“, покажа дека ако сега се одржат избори, Нова демократија ќе добие 35 отсто од гласовите, наспроти 27 проценти кои би гласале за Сириза.

Централно-левичарското Движење за промени би добило 14 отсто, а следуваат Комунистичката партија со девет отсто и неонацистичката Златна зора со осум проценти.

Потами и Центристичката би добиле по шест отсто од гласовите, додека помалиот коалициски партнер Независни Грци би добил само два проценти и нема да влезе во Парламентот.

Истражувањето било спроведено од 6 до 10 јули.