Албанија го презема претседавањето со ОБСЕ

41

Албанија го презема од Словачка претседателството со Организацијата за безбедност и соработка, најавувајќи дека еден од нејзините клучни приоритети ќе бидат напорите за решавање на конфликти. Функцијата претседавач, како што е најавено во соопштение на ОБСЕ, ќе ја извршува албанскиот премиер Еди Рама.Тој истакна дека преземањето на претседателството со ОБСЕ е историски момент и чест за Албанија.

Албанија ќе се фокусира на заедничко спроведување на основите на ОБСЕ, како што е спречување ескалација на конфликти, следење избори и поддршка на реформите и подобрување на безбедноста и просперитетот на граѓаните, додека продолжувајќи да го зајакнува дијалогот инспириран од 30-годишнината од Повелбата од Париз.