Светската полициска агенција во Истанбул добива нов лидер

Денеска во Истанбул, Турција, светската полициска агенција Интерпол треба да избере нов претседател. За челната позиција има пријавено двајца кандидати.
Генералот Ахмед Насер ел Раиси, генерален инспектор во Министерството за внатрешни работи на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), се кандидира да биде избран за претседател на Интерпол со четиригодишен мандат. Тој од минатата година води кампања за претседател, а пред него има само еден кандидат, Шарка Хавранкова од Чешка.
Ел Раиси, кој веќе е член на извршниот комитет на Интерпол, во саботата објави дека приоритет на ОАЕ е заштитата на човековите права во земјата и во странство.
Меѓутоа, неодамнешниот извештај на групата МЕНА ги опишува рутинските прекршувања на човековите права во безбедносниот систем на ОАЕ, каде што адвокати, новинари и активисти биле насилно исчезнати, мачени, арбитрарно притворени и заплашувани, бидејќи мирно бараат основни слободи и права.
Неколку тужби за „тортура“ против Ел Раиси се поднесени во изминатите месеци во Франција, каде што се наоѓа седиштето на Интерпол, и во Турција, земјата домаќин на Генералното собрание.