Џонсон го предупреди Израел да не наметнува суверенитет на Западниот Брег

55

Британскиот премиер Борис Џонсон  во колумна во најтиражниот израелски весник „Једиот Ахронот“ му порача на Израел дека треба да ги прекине плановите за проширување на израелскиот закон за делови од Западниот Брег и долината на Јордан, предупредувајќи дека Лондон нема да признае какви било промени во постојните граници.

– Анексијата би претставувала кршење на меѓународното право. Исто така, тоа би било подарок за оние кои сакаат да ги овековечат старите приказни за Израел. Длабоко се надевам дека анексијата нема да се случи. Ако сепак се случи, Велика Британија нема да признае какви било промени во линиите од 1967 година, освен оние што се договорени меѓу двете страни – пишува Џонсон во колумната.

Поддржувачите на плановите на израелската влада велат дека зачувувањето на еврејските населби во Западниот Брег е од суштинско значење, а примената на суверенитетот во долината на Јордан е клучна ако Израел се надева дека ќе има минимално заштитена источна граница.

Т.н. „визија за мир“ на администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп предвидува Израел да анектира 30 отсто од Западниот Брег и долината Јордан. Исто така, таа предвидува демилитаризирана палестинска држава основана на поголемиот дел од Западниот Брег со делови од источен Ерусалим кои се наоѓаат надвор од израелската безбедносна ограда како нејзин главен град.

Иако планот е контроверзен во меѓународните дипломатски кругови, на терен има поддршка меѓу оние кои бараат да се ослободат од корумпираната Палестинска самоуправа.

Ако Израел продолжи со планот, палестинското раководство предупреди дека еднострано ќе прогласи држава заснована на линиите од пред 1967 година. Јордан предупреди на масовен конфликт, предизвикувајќи загриженост дека дури може да го откаже својот мировен договор со еврејската држава.

Неколку европски држави исто така ги предупредија и Израел и САД против овој потег, а сега им се придружи и Борис Џонсон.

– Анексијата ќе го загрози напредокот што Израел го постигна во подобрувањето на односите со арапскиот и муслиманскиот свет – рече Џонсон, повикувајќи на решение што ќе овозможи правда и безбедност и за Израелците и за Палестинците.

Џонсон ја поздрави посветеноста на Трамп да најде начин за напредок.

– Со жалење ги следев предлозите за анексија на палестинската територија – додаде тој.

Тој стравува дека овие предлози нема да успеат да ги обезбедат границите на Израел и ќе бидат во спротивност со долгорочните интереси на Израел.