Ќерката на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ, 18-годишната Катарина Китаровиќ, ќе студира во САД и е примена на четири универзитети кои нудат стипендија.

-Харвард беше нејзиниот прв избор, иако таа беше примена на четири највисоки американски универзитети. Јас нема да кажам за кои универзитети се работи, но Харвард и Стенфорд се меѓу нив- открива Колинда Грабар-Китаровиќ, велејќи дека нема да има трошоци за хрватските даночни обврзници бидејќи во САД нема да има осигурување.

Според Индекс.хр, Китаровиќ рече дека нејзината ќерка добила стипендија од сите четири универзитети за кои аплицирала и дека универзитетите побарале од нив да заработува од 2000 до 3000 американски долари годишно.

-Овие четири универзитети нудат стипендија што е двојно повисока од мојата годишна плата. Ако таа отиде на еден од нив, таа држава ќе ѝ го плати образованието. Таа ќе се врати во Хрватска со она што некој друг го вложил во неа, во овој случај САД- рече Грабар Китаровиќ.

Таа објасни дека Катарина е талентирана за математика, физика, пишувањео и дека била врвна спортистка.