Штрахе се откажа од местото во Европскиот парламент

97

Австрискиот екстремен десничар Хајнц-Кристијан Штрахе, кој се повлече од функцијата заменик-шеф на коалициската влада поради контроверзно видео, во понеделникот рече дека нема да заземе место во Европскиот парламент, што инаку можеше уште повеќе да ѝ наштети на неговата Партија на слободата.

Штрахе се повлече од функцијата вицеканцелар и лидер на Партијата на слободата на 18 мај, ден откако германските медиуми објавија тајно снимени видеоснимки од една вечера на Ибица во 2017 година, каде што Штрахе се среќава со жена што се претставува како внука на руски олигарх и на кој тој ѝ нуди државни договори. Штрахе тврди дека не направил ништо нелегално.

Тој има право на седиште во Европскиот парламент поради изборниот систем во Австрија, во кој гласачите избираат партиска листа и може да фаворизираат еден кандидат од таа листа. Со доволно такви гласови кандидатот се искачува на врвот на листата на партијата и е прв во редот за седиште во Европскиот парламент.

Иако Страче беше 42-ри и последен на листата на партијата што обезбеди само три места на изборите во Европскиот парламент минатиот месец, тој доби доволно преференцијални гласови – околу 45.000 или речиси една третина од гласовите на неговата партија – за да добие седиште во Парламентот.

Одлучив да не го прифатам мандатот на ЕУ рече Штрахе во изјавата додавајќи дека нема да се врати во политиката сè додека не се разјасни потеклото на снимката.

Тој додаде дека оваа одлука не е резултат на политичка пресметка или на каков било договор, осврнувајќи се на фактот дека неговата екстремно десничарска партија ФПО во петокот ја избра неговата сопруга Филипа за кандидат за пратеник на изборите, кои се очекува да се одржат на 29 септември.

Штрахе може до следниот месец да одлучи дали ќе го прифати седиштето во Европскиот парламент и со тоа уште повеќе ќе го оштети угледот на неговата партија.