Ситуацијата во Европа е експлозивна и бара одлуки за деескалација, изјави рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу. Тој на конференцијата за меѓународна безбедност во Москва рече дека руската страна предлага бројни мерки.

– На пример, се работи за исклучување на одредени области од вежби кои се близу до линијата на раздвојување – рече Шојгу.

Во исто време, министерот го привлече вниманието со фактот дека НАТО го оправдува активниот развој на регионалниот систем за противракетна одбрана (ПРО), меѓу другото, со „ограничување“ на Русија.

– Друг тренд во последниве години е зголемувањето на распоредувањето на ракетни одбранбени системи и нивната поврзаност со ударното оружје. Руски експерти повеќепати укажуваа на дестабилизирачката улога на ракетната одбрана во азиско-пацифичкиот регион. Нашите проценки се целосно потврдени во Европа каде што НАТО сега претставува регионален противракетен систем како еден од елементите за ограничување на Русија. Затоа, изјавите дека ракетната одбрана не е насочена против Русија и Кина се под каква било критика – рече рускиот министер за одбрана.

Шојгу истакна дека ситуацијата денес е комплицирана од фактот дека по повлекувањето на Вашингтон од Руско-американскиот договор за елиминација на ракетите со среден и краток дострел, се отстранети какви било ограничувања за создавање и распоредување ракети од таа класа, вклучително и во Азија.

– Од воена гледна точка, комбинацијата на ракетна компонента со ракетна одбрана може да ја промени рамнотежата на силите не само во регионот, туку и низ целиот свет. Доколку се донесе одлука за распоредување ракети со среден дострел, таа ситуација ќе претставува закана за источните региони – рече Шојгу.

Развојот на ситуацијата во областа на контролата на оружјето во Европа во голема мера зависи од САД, истакна тој.

Во исто време, додаде дека виенскиот документ претставува основа кога станува збор за контролата на оружјето, а ревизијата на тој договор е можна само доколку се врати довербата меѓу воените сили, објавија руските агенции.

Тој исто така рече дека русофобијата на земјите членки на НАТО го надминува прагматизмот, а повлекувањето на војската од Авганистан може да резултира со продолжување на граѓанската војна во таа земја.

Според него, дигитализацијата, роботизацијата и хиперсоничните технологии доаѓаат до израз кога станува збор за развој на ново оружје. „Светот забрзано влегува во нова конфронтација која е далеку поопасна отколку што беше за време на Студената војна“, заклучи тој.