Шведското обвинителство се откажува од барањето за екстрадиција на Асанж

108

Шведското обвинителство денеска соопшти дека нема да поднесе жалба на одлуката на британскиот суд за отфрлање на формалното барање основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж, да се задржи во притвор додека целосно не се истражат наводите за наводно силување.

Налогот за притвор е формален предуслов за поднесување барање за екстрадиција на Асанж, кој во моментот е во затвор во Обединетото Кралство, објави „Ројтерс“.

Работата сега се фокусира на оценување докази преку спроведување одредени дополнителни сослушувања, наведе заменичката на директорот на јавното обвинителство, Ева-Мари Персон, во соопштение.

Шведска сака да го испита Асанж поради наводно силување извршено во 2010 година.