Шведскиот парламент утре ќе гласа за доверба на премиерот Стефан Ловен

71

Шведскиот Парламент утре ќе гласа за доверба на премиерот Стефан Ловен по изборите од 9 септември.

Според законот, гласањето треба да се одржи најдоцна во рок од две недели по првата седница на новиот состав на парламентот, која се одржа денеска.

Новоизбраниот претседател на Парламентот Андреас Норлен соопшти дека на средба на шефовите на парламентарните групи било одлучено гласањето за доверба да се одржи утре во 09. 30 часот, по локално време.

На изборите во Шведска на 9 септември левоцентристичкиот блок на Ловен доби 144 места, а десноцентристичката Алијанса – 143, во 349-члениот парламент.

За смена на Ловен на Алијансата и треба поддршка од националистичката антиимигрантска партија „Шведски демократи”, која има 62 пратеници.