Италија реши да преземе најдрастични мерки во борбата против коронавирусот, кој со голема брзина се шири во оваа земја.

Цела Италија е ставена во карантин, а сите јавни собири и настани се откажани.

Сите училишта и универзитети ќе бидат затворени до следниот месец, рекол премиерот на државата, Џузепе Конте.

– Нема повеќе портокалова, жолта и зелена област, се е црвено – соопшти вечерва премиерот.

Мерката стапува на сила од утре, а Конте додал дека е најдобро граѓаните да останат дома.

Оваа мерка настапува поради денешниот биланс од 97 жртви на вирусот, со што бројката се искачи на 463.