Хафтар му даде рок од три дена на Триполи

301
Халифа Хафтар заедно со неговите соработници

Либиската национална армија на генералот Калифа Хафтар (ЛНА), која започна офанзива на Триполи, седиштето на меѓународно призната влада, ѝ даде на полицијата на Мисрата, која го брани градот, рок од три дена да се повлече.

Во соопштението, ЛНП ја предупредува милицијата да се повлече од Триполи и Сирт или во спротивно Мисрата ќе биде цел на секојдневни напади.

Борбите за Триполи траат веќе четири месеци, а минатата недела генералот Калифа Хафтар објави дека започнала круцијална битка за главниот град.

Најавата од силите на Хафтар следуваше по воздушните напади што ги извршиле во магацин на турско оружје и воена опрема во Триполи.

Нападот предизвика осуда на премиерот Фајез Сара, кој рече дека има цивилни жртви.