Централната банка на Нов Зеланд беше цел на хакери, кои, како што беше објавено, веројатно успеале да добијат приватни податоци на корисниците, но и на банката.

Хакирана е и компанија која споделува информации од Резервната банка на Нов Зеланд, објави АП. Гувернерот Адријан Ор рече дека понатамошниот напредок во системот е запрен, а главните функции на банката треба да останат оперативни.

– Работиме на случај со експерти за компјутерски криминал и други релевантни тела, како дел од нашата истрага како дел од злонамерен напад – рече Ор.