Франција ќе затвори уште седум џамии и здруженија осомничени дека промовираат радикален исламизам до крајот на годинава, објави министерот за внатрешни работи на земјата, Жералд Дарманин.

Дарманин ја поздрави одлуката за затворање на џамијата во градот Алон на шест месеци под обвинение за одбрана од радикалниот ислам, објавија агенциите.

Францускиот министер рече дека е запленета и банкарската сметка на управителот на џамијата додавајќи дека 13 здруженија се затворени во земјата откако претседателот Емануел Макрон ја презеде функцијата.

Истакнувајќи дека 92 од 2.500 џамии во земјата се затворени како резултат на инспекциите, Дарманин рече дека од септември 2020 година на 36.000 странци им се одземени дозволите за престој бидејќи тие лица го загрозуваат јавниот ред.

Уставниот совет на Франција во август оваа година го одобри контроверзниот закон за антисепаратизам, кој беше критикуван за маргинализирање на муслиманите.

Законот беше усвоен од Националното собрание во јули и покрај силното противење на пратениците од десницата и левицата.

Владата тврди дека законот има цел да го зајакне секуларниот систем на Франција, но критичарите велат дека тој ја ограничува верската слобода и ги маргинализира муслиманите.

Законот им дозволува на службениците да интервенираат во џамиите и здруженијата одговорни за нивната администрација, како и да ги контролираат финансиите на муслиманските здруженија и невладините организации.

Според законот, на пациентите им е забрането да избираат лекар врз основа на пол од верски или други причини, а секуларното образование стана задолжително за сите државни службеници.

Франција беше критикувана од меѓународни и невладини организации, особено од Обединетите нации, за маргинализирање на муслиманите.