Над 2.500 руски војници, припадници на безбедносните сили и 80 специјални оружја учествуваа на воена парада по повод 75-годишнината од падот на нацистичката опсада во Втората светска војна на тогашниот Ленинград. Опсадата на Ленинград почнала на 8 септември 1941 година и траела 872 дена, до 27 јануари 1944 година.