Фејсбук блокираше страници со лажни вести пред изборите во Бразил

132

Фејсбук ја блокираше мрежата од страници преку која членовите на десничарската бразилска група Движење за слободен Бразил ширеа лажни вести.

Блокирањето на страниците е една од мерките на бразилските власти за борба против ширењето лажни вести пред изборите кои ќе се одржат во октомври.

Вкупно биле блокирани 196 страници и 87 профили заради, како што е наведено, „кординираното учество во мрежа која погрешно ја претставувала природата и потеклото на нејзините содржини, а со цел дезинформирање и создавање на поделби“.

Движењето за слободен Бразил стана познато, откако во 2016 година ги предводеше протестите против поранешната бразилска претседателка Дилма Русеф.