ФБИ нуди милион долари за пронаоѓање на новинар кој исчезна во Сирија

353

Федералните власти на САД понудија награда од еден милион долари за какви било докази што ќе помогнат во потрагата на американскиот новинар Остин Тајс, кој исчезна во Сирија пред повеќе од пет години.

Наградата на ФБИ не е поврзана со „никаков конкретен настан”.

Тајс е најверојатно единствениот американски новинар, кој се уште е во заробеништво во Сирија- држава, која е меѓу најопасните земји за воените новинари.

Наградата ќе биде исплатена за „информациите кои директно ќе доведоа до откривање, спасување и враќање жив и здрав” на новинарот. Информациите можат да бидат соопштени преку е-пошта на финдаустинтицеЖфби.гов, преку сајтот типс.фби.гов или преку американските конзулати во странство, соопшти ФБИ.

Новинарот беше киднапиран недалеку од Дамаск на 14 август 2012, веднаш по неговиот 31 роденден.

Репортери без граници ја поздравија одлуката на ФБИ и изразија надеж дека предложената награда ќе ги охрабри луѓето кои можат да обезбедат некои детали за судбината на Остин.