Усвоен закон против намерите на Трамп за повлекување на САД од НАТО

46

Комитетот за надворешни работи на американскиот Сенат го усвои законот со кој на претседателот Доналд Трамп ќе му се забрани да ги повлече САД од НАТО. Законот е едногласно усвоен од сите членови во комитетот, а сега треба да биде одобрен и од Сенатот. Сенаторот Тим Кајн од Демократската партија изјави дека законот е одговор на стравувањата дека администрацијата на Трамп активно размислува за повлекување на земјата од Алијансата, пренесува „Гардијан“.

– Свесни сме дека за тоа сериозно се дебатира и сериозно се размислува на највисоко ниво во Белата куќа – порача Кајн, кој е предлагач на законот.
Тој очекува дека законот за блокирање на повлекувањето од НАТО ќе добие голема поддршка во Конгресот и Сенатот.

– Не верувам дека Трамп ќе стави вето на овој закон, бидејќи со тоа ќе испрати многу несреќен сигнал. Од нашите сојузници тоа ќе биде дочекано како дестабилизација и сметам дека тој нема да го стори тоа – истакна Кајн.
Законот има цел да ја пополни правната дупка во американскиот устав, кој предвидува двотретинско мнозинство во Сенатот за ратификација на договорот, но нема одредби што е потребно за повлекување од договорот.