Американскиот претседател Доналд Трамп се закани денеска, на Денот на благодарноста, дека ќе ја затвори границата меѓу САД и Мексико на неодреден временски период доколку неговата администрација утврди дека јужниот сосед „ја загубил контролата“ врз својата страна.

Тој истакна и дека на илјадници активни припадници на вооружените сили, кои ги испратил на границата пред изборите кои се одржаа на 6 ноември, им дозволил да употребат смртоносна сила против мигрантите „доколку бидат принудени“.