Трамп се закани на Индија со трговска војна

115

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека планира да стави крај на преференцијалниот трговски договор со Индија, откако не успеа да обезбеди пристап на САД до пазарите на таа земја.

-Доставувам известување за намерата да го запрам одредувањето на Индија како земја во развој, корисник на програмата за вкупен систем за повластувања. Го преземам овој чекор бидејќи Индија не ги увери САД дека ќе обезбеди фер и разумен пристап до пазарите во Индија – наведе Трамп во писмо до Конгресот.

Во меѓувреме, Канцеларијата на американскиот трговски претставник издаде соопштение во кое се вели дека Вашингтон има намера да го прекине статусот на повластен трговски статус на Турција.