Трамп подготвува закон за вселенски сили

35

Американскиот претседател Доналд Трамп потпиша декрет со кој му наредува на Пентагон да подготви план за изработка на закон за вселенски сили, како шести род на Вооружените сили на САД.

– Мораме да бидеме подготвени. За мојата Администрација формирањето на вселенските сили е прашање на националната безбедност, изјави Трамп по потпишувањето на указот, додавајќи дека денес „американската лидерска позиција во Вселената е важна како никогаш досега“.

Задача на вселенските сили, според планот на Трамп, ќе биде заштита на американските сателити во Вселената од секаков физички напад, судир со други објекти или проектили и од каков било обид за пиратерија или пречки, но и развој на офанзивни капацитети.