Статиста

Пред актуелните Олимписки игри, Токио беше прогласен се најскап град во светот за изградба. Меѓународното истражување на градежниот пазар „Тарнер и Таунсенд“ му го додели на јапонскиот главен град незавидниот златен медал за највисоки трошоци за изградба во светот, кој за првпат се искачи на врвот. Истражувањето направи анализа на градежната индустрија на 90 пазари во 45 земји, а првото место на Токио беше поттикнато од голем број проекти за недвижности и инфраструктура што резултираа со зголемена побарувачка на ресурси.
Освен тоа што е трета најголема економија во светот со углед на софистицирана технолошка моќ, во извештајот се забележува дека глобалните инвеститори, вклучувајќи ги и американските технолошки гиганти, се заинтересирани за недвижностите во Јапонија, бидејќи земјата има потенцијал за значителен раст на електронската трговија, со оглед на тоа што потрошувачите ги преземаат Кина и Европа.
Близината на азиските центри и стабилната електрична мрежа се другите фактори што се во игра. Трошоците за изградба во Токио сега во просек изнесуваат 4.002 долари по квадратен метар, што се базира на просечните цени на четири различни типови на згради. Хонгконг е на второто место, со 3.894 долари за квадратен метар, а по него следуваат Сан Франциско и Њујорк. Сите три града отсекогаш се наоѓале меѓу првите десет места на листата.