Телохранител по грешка испука куршум во авионот на чешкиот премиер

301

Tелохранител случајно пукна со пиштол во владиниот авион со кој патувал чешкиот премиер, Андреј Бабиш.

Од полицијата го потврдија случајот и истакнаа дека никој не е повреден.

Како што објавија чешките медиуми, телохранителот се обидувал да го испразни пиштолот, кратко по качувањето на Бабиш во леталото. Куршумот паднал во количка за храна, а авионот полетал еден час подоцна.

Сличен настан имаше во 1994 година, кога телохранителот на тогашниот чешки министер за одбрана Антонин Баудис случајно испука од пиштолот на лет до Шведска и го погоди резервоарот за гориво. И тогаш, како и сега никој не беше повреден.