Примирјето меѓу Израел и Хамас, кое беше постигнато со посредство на Египет, стапи на сила.

Луѓето излегоа на улиците да го прослават примирјето. Хамас предупреди дека сè уште ги држи „рацете на чкрапалото“ и побара од Израел да го запре насилството во Ерусалим и да ги реши штетите во појасот Газа по најлошите борби во последните неколку години.
Палестинците, од кои многумина поминаа 11 дена грчеви од страв од израелско гранатирање, излегоа на улиците на Газа. Луѓето славеа во Газа до зори, возејќи автомобили во источен Ерусалим, веејќи палестински знамиња.

Двете страни изјавија дека се подготвени да возвратат за секое прекршување на примирјето. Каиро соопшти дека ќе испрати две делегации да го следат примирјето.

Насилството избувна на 10 мај, предизвикано од гневот на Палестинците поради, како што сметаат, израелското ограничување на нивните права во Ерусалим, вклучително и за време на полициските судири со демонстрантите во џамијата Ал-Акса во текот на постот на Рамазан.