Советот за безбедност на ООН едногласно повика на пресврт за воениот удар во Мјанмар, остро осудувајќи го насилството врз мирните демонстранти и повикувајќи на „крајна воздржаност“ на армијата.

Изјавата, која беше одобрена од сите 15 членови на советот, вклучувајќи го и соседот на Мјанмар и нејзин сојузник Кина, беше официјално усвоена на многу краток виртуелен состанок, изјави американската амбасадорка Линда Томас-Гринфилд, сегашен претседател на советот.

Изјавата преставува чекор под резолуцијата, но станува дел од официјалните записи на најмоќното тело на Обединетите нации.

Велика Британија повика на итно ослободување на владините лидери, вклучително и државниот советник и претседателот Вин Мјинт, кои се во притвор по воениот удар на 1 февруари.

Кинескиот амбасадор во Обединетите нации Џанг Чун во изјавата рече дека „важно е членовите на советот да зборуваат едногласно“ и изјави дека сега е време за деескалација, дипломатија и дијалог.