„Сигнал“ има технички проблеми откако за една недела стекна 40 милиони корисници

100

Шифрираната услуга за пораки „Сигнал“ не работи поради техничките проблеми, соопшти компанијата и вети дека брзо ќе го надмине проблемот. Милиони нови корисници неодамна се собраа на оваа апликација, промовирана од Илон Маск и Едвард Сноуден.

– Сигнал доживува технички потешкотии. Ние работиме напорно за да ја вратиме услугата што е можно побрзо – им соопшти компанијата на своите 378.000 следбеници.

Повеќето коментари од корисниците се дека ниту една услуга во светот не е изградена за да се справи со 40 милиони нови корисници за една недела без никаков проблеми. Некој дури забележа дека во просек, „Сигнал“ има стекнато 3.900 корисници во минута од 7 јануари.

Ова се случи кога сервисот за пораки „Вацап“ (WhatsApp) на Фејсбук воведе нови правила за „приватност“ што во основа ги принудува сите да ги споделуваат своите лични податоци, поттикнувајќи го основачот на „Тесла“ и „Спејсикс“, Илон Маск, да објави на Твитер: „Користете го Сигнал“.
Едвард Сноуден, кој со години ја поддржуваше употребата на „Сигнал“, новите политики на „Вацап“ ги нарече „веројатно најголемата дигитална миграција кон побезбеден месинџер што некогаш сме го виделе“.