Свинската чума стигна до Источна Европа

94

Повеќе од 120.000 свињи се убиени во Бугарија во обид да се ограничи бројот на случаи на свинска чума.

Африканскиот вирус во моментот се шири низ фармите во Источна Европа. Во Романија, во јули се пријавени 300 нови случаи, а експертите за здравствена заштита на животните се загрижени дека вирусот има потенцијал да ја уништи свинската индустрија на континентот.

И Романија и Бугарија презедоа мерки за да спречат понатамошно ширење на вирусот. Стотици илјади свињи се убиени, иако некои фармери во јужна Бугарија не беа подготвени да го направат тоа, одбивајќи да ги убијат своите незаразени животни.

Властите во двете земји се соочуваат со значителен предизвик да ги натераат земјоделците да преземат превентивни мерки. Речиси 130.000 свињи се убиени на шест фарми во Бугарија во последните две недели. Властите досега откриле 30 инциденти на неизлечивата болест.

Бугарскиот премиер, Бојко Борисов, рече дека владата ќе им надомести на сопствениците кои доброволно ги колат своите свињи, во обид да се искорене земјата од мошне заразната африканска свинска чума.