Поранешниот француски претседател Никола Саркози е осуден за мито и злоупотреба на службената положба. Тој ќе издржува казна затвор од една година со две условни казни.

Шеесет и шестгодишниот политичар, кој беше претседател од 2007 до 2012 година, е осуден затоа што се обидел незаконски да открие информации за правни постапки преземени против него од страна на висок судија во 2014 година, пренесува АП.

На суд беше наведено дека тој ќе има право да бара издржување на казната од дома со електрична нараквица.

Саркози ќе се соочи со уште еден судски процес подоцна овој месец, заедно со 13 лица, под обвинение за незаконско финансирање на неговата претседателска кампања во 2012 година.