САД ја губат позицијата спрема Русија и Кина

150

САД ја губат својата позиција во однос на Русија и Кина, пишува германското списание „Шпигел“. На безбедносната конференција во Минхен, американскиот потпретседател Мајк Пенс зборуваше за „американско лидерство”.

Списанието забележува дека за време на неговиот говор тој рекол дека според владеењето на американскиот претседател Доналд Трамп, „земјата е посилна од кога било “, а „Америка повторно е лидер во слободниот свет”.

– Тој неверојатен паралелен свет, кој го опиша Пенс во својот говор, има многу малку врска со реалноста. Америка не е лидер, таа губи- вели списанието, додавајќи дека други земји ги претркале САД, како што се Русија, Кина, па дури и Иран.

Покрај тоа, трансатлантските односи се соочуваат со најголема криза. Освен тоа, САД продолжуваат да даваат упатства на другите, но тие не се лидер.

Претставниците на ЕУ го слушаа говорот на Пенс „со камени лица“, пишува весникот.

-Тие се свесни дека под американско лидерство, Пенс имал предвид еден да дава наредби, а други да ги извршат. Но, ова не се совпаѓа со сопствените идеи за партнерство- пишува „Шпигел“.