Роберт О’Брајан, кој е советник за национална безбедност на Белата куќа, изјави дека американските власти се многу загрижени за состојбата со рускиот опозициски лидер Алексеј Навални, кој се наоѓа во одделот за интензивна нега во болницата во Омск.

О’Брајан вели дека е многу загрижувачко доколку Русија стои зад ова. Вели дека односот на САД кон Русија во иднина ќе зависи токму од тоа.

– Тој е многу храбар човек и нашите молби се со него и семејството – рече О’Брајан.