САД го менува правилото за азил

206

Врховниот суд на САД го одобри барањето на администрацијата на претседателот Доналд Трамп целосно да се спроведе ново правило со кое ќе се намалат барањата за азил на имигранти на американско-мексиканската граница.

Судот утврди дека законот со кој повеќето баратели на азил најпрво бараат безбедно засолниште во трета земја преку која патувале на пат кон САД, треба да стапи на сила додека продолжува спорот за неговата законитост.