Москва успешно ја тестираше својата нова пресретнувачка ракета во пустината во Централна Азија, во време кога руската армија се подготвува да ги добие системите за противвоздушна одбрана „С-500 Прометеј“ од следната генерација, пренесува РТ.

Тестот се одржа во базата за тестирање „Сари Шаган“ во централен Казахстан, соопшти руското Министерство за одбрана. Војската не прецизираше каков вид проектили користела, велејќи само дека лансерот е веќе во употреба.

– Новата пресретнувачка ракета ги докажа своите карактеристики и успешно ја заврши својата задача со удар во целта – рече Павел Кузмин, портпарол на Воздушната одбрана и антибалистичката команда.

Москва во последниве неколку месеци спроведе неколку тестови на проектили, а последниот беше на почетокот од јуни.

Руската армијата не објавува детали за тестовите, но претходно беше споменато дека рускиот противвоздушен ракетен систем „С-500 Прометеј“ од следната генерација ги поминал најголем дел од своите испитувања и влегол во производство за војниците.