Русија ќе се соочи со санкции од САД кон крајот на месецот

134

Новите еднострани санкции на САД против Русија во врска со случајот Скрипал, ќе влезат во сила околу 27 август, изјави претставник на Стејт департментот.

-На 6 август САД укажаа дека владата на Русија користела хемиско или биолошко оружје и со тоа нарушила меѓународно право или користеле врз свои граѓани смртоносно хемиско или биолошко оружје. На 8 август го известивме Конгресот за нашата намера да воведеме санкции кон Русија бидејќи тоа го бара законот за контрола врз хемиските и биолошки оружја – изјави претставник на Стејт департментот.

Според дипломатот, периодот за одговор согласно законот изминал на 22 август. – Поднесовме известување до Федералниот регистар со кое се активираат санкции и очекуваме публикување на 27 август.