Русија одговори на сите прашања од Германија во врска со убиството во Тиергартен во Берлин и би сакал да добиеме дополнителни објаснувања од германска страна, рече рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, по разговорите со неговиот германски колега Хајко Маас, пренесува ТАСС.

„Нашите агенции им испратија сè што можеа на нашите германски колеги“, рече тој.

„И ние би сакале да добиеме потврда или доказ за тврдењата што канцеларијата на германскиот јавен обвинител ги изнесе кога рече дека Русија е директно вклучена во ова убиство. Ние допрва треба да слушнеме некој конкретен одговор“.

За возврат, Маас истакна дека судот сега го проучува случајот.

„Германската влада се согласи да почекаме до одлуката на судот“, истакна тој. „Начинот на кој ќе се класифицира овој чин ќе постави основа за нашата реакција. Ако во судската одлука биде нагласено соучеството на Русија, секако ќе реагираме соодветно“.

Четириесетгодишен грузиски државјанин беше убиен во Тиергартен на 23 август 2019 година, а истиот ден канцеларијата на Берлинскиот обвинител објави дека е уапсен осомничен. Според нивните информации, тоа е 49-годишниот руски државјанин Вадим К. Кој беше официјално обвинет на 18 јуни 2020 година.

Канцеларијата на германскиот јавен обвинител тргнува од претпоставката дека „во одреден момент, државните органи на руската централна власт наредиле обвинетиот да го елиминира грузискиот државјанин“.

Руската страна повеќе пати ги негираше тврдењата дека Москва е соучесник во убиството во Берлин.