Со распоредувањето на нуклеарно оружје во Европа, САД се подготвуваат да го користат со дозвола од не-нуклеарни европски држави, изјави за „Спутник“ Владимир Ермаков, директор на Одделот за неширење и контрола на оружје во руското МНР.

-За жал, некои земји зависни од Вашингтон се преправаат дека ништо не се случува или едноставно се плашат дури и да размислуваат за провокативната природа на фактот дека во 21 век постои подготовка за употреба на нуклеарно оружје со учество на не-нуклеарни држави на територијата на Европа- рече Ермаков.

Според дипломатот, невозможно е сериозно да се зборува за зајакнување на режимот на неширење на нуклеарното оружје, кога цивилизираните европски држави продолжуваат безумно да се ставаат на работ на нуклеарна катастрофа и целосно самоуништување.

Во март, американските воздухопловни сили објавија дека распоредиле шест нуклеарно способни бомбардери Б-52 во Европа, што наиде на критики од Кремљ.

Во април, Ермаков рече дека американските воени вежби кои вклучуваат нуклеарна компонента може да резултираат со катастрофални настани, а Европа мора да ги сфати ризиците од учество во такви луди активности.