Русија повеќе заработува од продажба на злато отколку на гас

194

Приходите на Русија од извозот на злато за првпат ги надминаа приходите од продажба на гас, покажуваат податоците на Федералната царинска служба и Централната банка на земјата.

Така, руските компании продадоа 65,4 тони злато во вредност од 3,55 милијарди долари во странство во април и мај.

Во истиот период испораките на „сино гориво“ му донесоа 2,4 милијарди долари на „Гаспром“, кој има монопол за извоз на суровини што се пренесуваат преку цевководи. Според Централната банка, тоа е минимална вредност за кварталот од 2002 година.

Според шефот на групата за процена на ризикот за стабилен развој на АКРА, Максим Худалов, таквата состојба се појави за првпат во историјата на модерната Русија.

Тој за порталот „РБК“ изјави дека извозот на гас, барем од 1994 година, традиционално донесе повеќе приходи отколку продажбата на злато.