Русија осуди поранешен министер за одбрана на Украина

130

Воениот суд во Москва го осуди во отсуство поранешниот украински министер за одбрана Анатолиј Гриченко на шестгодишна затворска казна за повикување на терористички напади на територија на Русија.

Гриченко моментно престојува на територија на Украина, која не може да го екстрадира во Русија во склад со меѓународните правни норми и украинското законодавство.

Кривичната пријава против него е покрената по јавните изјави дадени на 16 јули 2014 година и на 2 јули 2017 година.

Гриченко во 2014 година јавно повикувал на терористички активности во Русија со разнесување на руски возови. Во 2017 година ја изнел идејата за секоја експлозија на автомобил во Киев или Мариупол, Украинците да вратат со иста мера во Москва или Таганрог.